Máte rádi mléko, ale ne vždy
vám dělá dobře?

Orientační Test na Laktózovou Intoleranci

Chcete-li orientačně zjistit, zda omezeně nebo špatně snášíte laktózu, přirozenou složku mléka a některých mléčných výrobků, můžete použít náš orientační, rychlý a snadný test. Odpovězte na otázky uvedené níže. Pokud se domníváte, že by se vás laktózová intolerance mohla týkat, zjistěte více o našem novém výrobku.

Test

Zkuste náš orientační test, jak snášíte mléčný cukr – laktózu?

  • 01
  • 02
  • 03

Pociťujete obvykle nebo občas následující problémy?

Pijete mléko (samostatně, v kávě, mléčných nápojích, jinak)?

Trpíte některým z následujících příznaků?

Vyberte alespoň jednu možnost.

HURÁ!

Vyzkoušejte naše Čerstvé mléko či Selské mléko. Je škoda se ochudit o skvělou chuť čerstvého mléka.
Neváhejte a vybírejte i z našich mlékárenských výrobků nebo vyzkoušejte některý z našich lahodných receptů!
Sledujte nás na Facebooku a získejte více zajímavých informací z naší Mlékárny Kunín.

Je pravděpodobné, že Vaše problémy po konzumaci mléka mohou souviset s intolerancí na laktózu. Vyzkoušejte naše nové Lehké ráno - mléko s nízkým obsahem laktózy. Přirozeně snížený obsah laktózy je také ve fermentovaných mléčných výrobcích, proto můžete vyzkoušet některý z našich fermentovaných nápojů, Selských jogurtů, zakysaných smetan.

Kdyby i nadále Vaše problémy přetrvávaly, doporučujeme Vám navštívit praktického lékaře.

Rovněž Vám doporučujeme zjistit si o intoleranci na laktózu další informace.

Je možné, že Vaše problémy mohou souviset s intolerancí na laktózu obsaženou nejen v mléce, ale i v mnoha mléčných výrobcích a i dalších výrobcích (např. sušenkách, pečivu).
Vyzkoušejte naše nové Lehké ráno - mléko s nízkým obsahem laktózy. Přirozeně snížený obsah laktózy je také ve fermentovaných mléčných výrobcích, proto můžete vyzkoušet některý z našich fermentovaných nápojů, Selských jogurtů, zakysaných smetan.

Kdyby i nadále Vaše problémy přetrvávaly, doporučujeme Vám navštívit praktického lékaře.

Rovněž Vám doporučujeme zjistit si o intoleranci na laktózu další informace.

Je nepravděpodobné, že by vaše problémy byly zapříčiněny pouze laktózovou intolerancí. Tu lze potvrdit nebo vyloučit pouze diagnostickým testem, který hradí zdravotní pojišťovna.

Vzhledem k tomu, že jste uvedli vážnější příznaky, doporučujeme vám určitě navštívit praktického lékaře.

Rovněž vám doporučujeme zjistit si o intoleranci na laktózu další informace.

Spustit znovu

VYSVĚTLENÍ PROBLEMATIKY, PROJEVY

CO JE TO LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE?

Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu –mléčný cukr. Zdravý lidský trávicí trakt umí rozštěpit laktózu na menší stravitelné části a ty pak dále využít a strávit. Předpokladem tohoto štěpení a trávení laktózy je přítomnost enzymu – laktázy, který laktózu štěpí. Nejvíce laktázy máme po narození, abychom dobře trávili laktózu z mateřského mléka. V průběhu dospívání hladina laktázy může přirozeně klesat nebo se snižuje její aktivita. V případě významného poklesu tvorby laktázy či její aktivity se mohou objevit (obvykle do 20. roku) příznaky nesnášenlivosti laktózy. Nerozštěpená a nevstřebaná laktóza se pak dostává do dalších částí zažívacího traktu a střevní bakterie, které se zde vyskytují, způsobí její kvašení, které s sebou nese nepříjemné trávicí obtíže a další příznaky laktózové intolerance.

Rozložení výskytu laktózové intolerance ve světě není rovnoměrné. V České republice špatně tráví nebo vůbec netráví laktózu přibližně 10 % obyvatel. Na celém světě je rozšíření nesnášenlivosti (neschopnosti trávit laktózu) zásadně ovlivněné historickou zkušeností dané populace s využíváním mléka domácích zvířat jako zdroje živin (zdroj energie, bílkovin, minerálů, vitamínů). Obsah laktózy v mléce hospodářských zvířat – v kravském, kozím či ovčím mléce je přibližně stejný (4% – 5%). V částech světa, kde bylo mléko historicky součástí stravy od dob prvních pastevců, je rozšíření laktózové intolerance poměrně malé. Příkladem je většina Střední, Západní a Severní Evropy (a části světa osídlené kolonisty ze Západní Evropy – např. USA, Kanada, Austrálie), Střední Asie. Na celém světě je rozšíření intolerance k laktóze až u 70 % lidí.

Mnoho výrobků z mléka má přirozeně nízký či snížený obsah laktózy. Mezi příklady výrobků s přirozeně sníženým obsahem mléčného cukru – laktózy patří např. jogurty, kysané smetany, fermentované mléčné nápoje (jogurty, acidofilní mléka, kefírová mléka, Kyška, Kysané podmáslí), tvarohy, nezrající sýry, ale také např. máslo. Mléčné výrobky přirozeně bezlaktózové (či jen se stopovými zbytky laktózy) patří např. všechny přírodní zrající sýry.

Informaci o obsahu laktózy vždy hledejte na obalu výrobku. Mléko a jeho složky (mléčný cukru laktóza, mléčné bílkoviny, syrovátkové bílkoviny, mléčný tuk) patří mezi potraviny, součásti potravin, které musí být na obale výrobku vždy uvedeny a výrazně označeny jako složky potraviny, které mohou u citlivých osob vyvolat projevy alergie či nesnášenlivosti.

Lidé s příznaky laktózové intolerance mohou pocítit trávicí obtíže do 30–120 minut po konzumaci mléčného výrobku. Intenzita a rozsah pociťovaných obtíží závisí na více okolnostech, např. způsob konzumace mléčného výrobku (samostatný či jako součást jídla) a množství konzumovaného mléčného výrobku. Obtíže mohou přetrvávat až tři dny po konzumaci potraviny obsahující laktózu.

Pozor, intoleranci laktózy nelze zaměňovat za alergii na mléčnou bílkovinu, za galaktosemii, averzi či tzv. psychologické odmítání mléka.

Symptomy

  • Žaludeční nevolnost
  • Žaludeční křeče
  • Větry
  • Bolesti a kručení břicha
  • Průjem
  • Zvracení
  • Nadýmání
  • Zácpa

VÝROBKY se sníženým obsahem laktózy

Kunín Čerstvé polotučné (1,5 % tuku) mléko se sníženým obsahem laktózy pod 1 gram na litr (běžný obsah laktózy v mléce je 4,8 g/l) obvykle vyhovuje spotřebitelům s příznaky snížené nebo porušené tolerance laktózy, kteří si rádi dají skleničku čerstvého mléka, vaří z něj, přidávají si ho do kávy a podobně. Je ošetřeno, jako běžná čerstvá mléka, pasterací s následným přidáním malého množství enzymu laktázy, která přirozený obsah laktózy sníží na žádanou úroveň (následkem štěpení laktózy na jednoduché, stravitelné, cukry je zvýšení sladkosti mléka). Následně je mléko ošetřeno vysokou pasterací (zastavení procesu štěpení laktózy) a naplněno do obalů TetraTop.

Pokračovat