Na Novojičínsku je v této době zakládána celá řada malých mlékáren; v Kuníně vzniká výrobna sýra s denní spotřebou asi 1000 litrů mléka na produkci ementálu. Pod švýcarským výrobcem Zürcherem funguje až do roku 1940.
Na Novojičínsku je v této době zakládána celá řada malých mlékáren; v Kuníně vzniká výrobna sýra s denní spotřebou asi 1000 litrů mléka na produkci ementálu. Pod švýcarským výrobcem Zürcherem funguje až do roku 1940.
Je dokončena výstavba nové budovy mlékárny. Závěrečné práce probíhají ještě v době, kdy se k obci blíží sovětská fronta.
Aby mohla být mlékárna po válce znovu uvedena do provozu, potřebuje mít dostatečné dodávky mléka. V novojičínském okrese se tak začínají sdružovat drobní zemědělci, přičemž 11. května ustanovují Kravařské mlékárenské družstvo.
Mlékárna je již v trvalém provozu.
Dochází ke znárodnění mlékárenského průmyslu. Mlékárna dostává nový název: Mlékařské závody, národní podnik, Kunín.
Mlékárna získává – v konkurenci dvanácti podniků ze Severomoravského kraje – standartu podnikového ředitele svědčící o jakosti vyráběných výrobků. Probíhá nákup strojního zařízení a úprava závodu, který je tak nyní schopen zpracovat denně až 25 milionů litrů mléka.
V tomto roce je zřízena Mlékárna Kunín a.s.
Mlékárna Kunín je přestěhována do Ostravy-Martinova.
Francouzská společnost Lactalis se stává novým majitelem Mlékárny Kunín.
© 2024 Mlékárna Kunín je členem skupiny Groupe Lactalis