BÁBOVKA S JAHODOVOU POLEVOU

Pro ideální chuť použijte

Smetana ke šlehání 31%
80 minut
Smetana ke šlehání 31%
1 BÁBOVKA

co budete potřebovat

  • hrubá mouka a máslo nebo olej na formu
  • 6 vajec
  • 360 g cukru krupice
  • 1 bio citron
  • 400 ml smetany ke šlehání Kunín 31 %
  • 450 g hladké mouky
  • 4 lžičky kypřicího prášku
  • 14 jahod
  • 200 g cukru moučky

Postup přípravy

  1. Formu na bábovku vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou nebo vystříkejte olejem ve spreji (dle typu formy). V robotu vyšlehejte 6 vajec a 360 g cukru do husté pěny. Bio citron omyjte, nastrouhejte z něj kůru a přidejte do vaječné směsi.
  2. V druhé míse vyšlehejte 380 ml smetany do polotuha a stěrkou opatrně vmíchejte do vaječné směsi. Do mísy prosejte 450 g mouky spolu se 4 lžičkami kypřicího prášku a po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do formy na bábovku a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dalších 30 minut. Pomocí špejle ověřte, zda je bábovka propečená. Špejli zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky, a pokud ji vyndáte čistou, znamená to, že je bábovka upečená. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
  3. Do mixéru nalijte zbývajících 20 ml smetany, přidejte 2 omyté a odstopkované jahody a vše rozmixujte dohladka. Směs přelijte do mísy. Přisypte 200 g cukru moučky a vše metličkou vymíchejte na hladkou glazuru.
  4. Bábovku vyklopte a seřízněte spodní okraj do rovna. Přelijte ji připravenou polevou a vršek ozdobte čerstvými jahodami. Tato bábovka bude ozdobou letního dne.

další inspirace

BÁBOVKA S JAHODOVOU POLEVOU

NADÝCHANÉ JAHODOVÉ ÉCLAIRS

JAHODOVÝ MOUSSE SE ŠLEHAČKOU

Trasy, na kterých jsme umístili cedule