NADÝCHANÉ JAHODOVÉ ÉCLAIRS

Pro ideální chuť použijte

Smetana ke šlehání 31%
100 minut
Smetana ke šlehání 31%
PRO 12 OSOB

co budete potřebovat

  • 70 ml vody
  • 70 ml plnotučného mléka
  • ½ lžičky soli
  • 50 g cukru krupice
  • 185 g másla
  • 85 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 250 g jahod
  • 250 ml smetany ke šlehání Kunín 31 %
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 hrst čerstvé máty

Postup přípravy

  1. Do hrnce vlijte 70 ml vody, 70 ml mléka, přidejte půl lžičky soli, půl lžičky cukru krupice a 65 g másla nakrájeného na malé kostičky. Směs přiveďte k varu a vsypte 85 g mouky. Dobře promíchejte a odpalujte na středně vysokém stupni ohřevu. Až bude na dně hrnce tenká bílá vrstvička, těsto přendejte do mísy robotu. Směs míchejte míchací metlou, a až teplota klesne, zašlehejte postupně 3 vejce. Vznikne krásně hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici. Na plech s pečicím papírem nastříkejte hádky z těsta dlouhé 10 cm. Éclairs lehce poprašte přes síto moučkovým cukrem a vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Poté teplotu ihned stáhněte na 170 °C a pečte po dobu 30 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.
  2. Omyjte 250 g jahod a odstopkujte je. Stranou nechte 4 jahody na dozdobení. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Do rendlíku dejte jahodové pyré, 2 žloutky, 45 g cukru, 25 ml smetany a přiveďte pomalu k varu za stálého míchání. V druhé míse smíchejte 100 ml smetany a 20 g škrobu. Směs přilijte k jahodovému základu a pomalu za stálého míchání nechte trochu provařit, až se vše spojí a zmizí škrobová chuť. Krém přelijte do mísy a míchejte, dokud mírně nezchladne. Pak zašlehejte 20 g másla, přikryjte potravinářskou fólií na dotek a nechte vychladnout.
  3. Upečené éclairy rozkrojte napůl. Zbylých 100 g másla nakrájejte na malé kostičky a vsypte do mísy. Prošlehejte do hladké nadýchané hmoty. Postupně zašlehávejte jahodový krém, až se vše spojí. Krém přendejte do cukrářského pytlíku, naplňte jím spodní poloviny éclairů a přiklopte horní půlkou.
  4. V míse vyšlehejte dotuha 125 ml smetany, přendejte ji do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a šlehačku nastříkejte na éclairy. Dozdobte plátky zbylých jahod a čerstvými lístky máty. Elegantní francouzský dezert, který chutná přímo božsky!

další inspirace

BÁBOVKA S JAHODOVOU POLEVOU

NADÝCHANÉ JAHODOVÉ ÉCLAIRS

JAHODOVÝ MOUSSE SE ŠLEHAČKOU

Trasy, na kterých jsme umístili cedule