Play Video

SKOŘICOVÍ ŠNECI S JABLÍČKY a smetanovou polevou

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • 250 ml mléka plnotučného Kunín
  • 40 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 540 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 jablka
  • 1 citron
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 150 ml smetany ke šlehání Kunín 31 %
  • 100 g čerstvého smetanového sýra
  • 50 g cukru krupice

Postup přípravy

  1. V odměrce zahřejte 130 ml mléka na 35 °C, rozdrobte do něj 40 g droždí a přidejte 20 g cukru. Vše promíchejte vidličkou a nechte dvakrát zvětšit objem kvásku. Ke kvásku přidejte 2 žloutky, 120 ml mléka pokojové teploty a rozpuštěných 50 g másla.
  2. Do mísy prosejte 500 g mouky se lžičkou soli. Vlijte k mouce kvásek a uhněťte v hladké těsto. Mísu s těstem překryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout.
  3. Oloupejte a nastrouhejte 2 omytá jablka nahrubo. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Jablko zakápněte šťávou z poloviny citronu. Vykynuté těsto podsypte 40 g mouky a vyválejte na plát o rozměrech 100 × 40 cm. Vyválené těsto překrojte podélně napůl a posypte 100 g třtinového cukru smíchanými se lžící skořice. Navrch dejte scezená, nakrouhaná jablka a zarolujte na 2 dlouhé roládky. Rolády rozkrojte každou na 4 díly a ty podélně rozkrojte. Vznikne celkem 16 porcí. Vždy dva díly rolády do sebe zapleťte, aby vzniklo 8 jednoduchých copů. Ty pak srolujte do věnečku a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto nechte ještě 20 minut kynout. Pečte v troubě na 180 °C 40 minut dozlatova.
  4. V misce vyšlehejte 150 ml smetany ke šlehání Kunín 31 % spolu se 100 g čerstvého smetanového sýra a 50 g cukru krupice na hladkou polevu. Polevou potírejte ještě teplé hotové šneky, aby se hezky vsákla. Přejeme krásné a smetanové Vánoce.

Další recepty na Váš stůl

SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

MRKVOVÉ DORTÍČKY

Trasy, na kterých jsme umístili cedule