BEZLEPKOVÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ

  • Náročný
  • 60 minut
  • Pro 8

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • KORPUS:
  • 200 g másla Kunín
  • 170 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g Kunín Selského jogurtu bílého
  • 20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
  • 200 g namletých mandlí
  • 100 g kukuřičné mouky
  • kůra ze 2 bio pomerančů
  • vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
  • 1 kávová lžička bezlepkového kypřícího prášku
  • SIRUP:
  • vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
  • 120 g třtinového cukru
  • NA OZDOBENÍ:
  • 1 Kunín zakysaná smetana De Luxe 20 %
  • nasekaná pistácie

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C. V rendlíku rozpustíme pomalu máslo a přidáme cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle rozpustíme. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidáme i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen oranžovou část kůry, bílá část je hořká) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidáme vejce, máslo s rozpuštěným cukrem a jogurt a vše důkladně promícháme, aby vzniklo těsto.
  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct na 45 minut do trouby. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Cukr vysypeme na pánvičku a zalijeme jej pomerančovou šťávou. Zapneme si plotýnku na středně vysoký stupeň a za občasného míchání zahříváme, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 15 minut. Vznikne zredukovaná šťáva.
  4. Korpus vyndáme z formy, ale ještě neodstraňujeme pečící papír. Korpus shora polijeme sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený koláč dáme nejlépe přes noc do lednice.
  5. Druhý den jej potřeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými pistáciemi.Tip: Místo pistácií můžeme na posypání použít jiné ořechy (mandle, vlašské ořechy).

Další recepty na Váš stůl

Trasy, na kterých jsme umístili cedule