BEZLEPKOVÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • KORPUS:
  • 200 g másla Kunín
  • 170 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g Kunín Selského jogurtu bílého
  • 20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
  • 200 g namletých mandlí
  • 100 g kukuřičné mouky
  • kůra ze 2 bio pomerančů
  • vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
  • 1 kávová lžička bezlepkového kypřícího prášku
  • SIRUP:
  • vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
  • 120 g třtinového cukru
  • NA OZDOBENÍ:
  • 1 Kunín zakysaná smetana De Luxe 20 %
  • nasekaná pistácie

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C. V rendlíku rozpustíme pomalu máslo a přidáme cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle rozpustíme. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidáme i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen oranžovou část kůry, bílá část je hořká) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidáme vejce, máslo s rozpuštěným cukrem a jogurt a vše důkladně promícháme, aby vzniklo těsto.
  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct na 45 minut do trouby. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Cukr vysypeme na pánvičku a zalijeme jej pomerančovou šťávou. Zapneme si plotýnku na středně vysoký stupeň a za občasného míchání zahříváme, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 15 minut. Vznikne zredukovaná šťáva.
  4. Korpus vyndáme z formy, ale ještě neodstraňujeme pečící papír. Korpus shora polijeme sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený koláč dáme nejlépe přes noc do lednice.
  5. Druhý den jej potřeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými pistáciemi.Tip: Místo pistácií můžeme na posypání použít jiné ořechy (mandle, vlašské ořechy).

Další recepty na Váš stůl

SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

MRKVOVÉ DORTÍČKY

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Trasy, na kterých jsme umístili cedule