20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
200 g namletých mandlí
100 g kukuřičné mouky
kůra ze 2 bio pomerančů
vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
1 kávová lžička bezlepkového kypřícího prášku
SIRUP:
vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
120 g třtinového cukru
NA OZDOBENÍ:
1 Kunín zakysaná smetana De Luxe 20 %
nasekaná pistácie
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 160 °C. V rendlíku rozpustíme pomalu máslo a přidáme cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle rozpustíme. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidáme i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen oranžovou část kůry, bílá část je hořká) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidáme vejce, máslo s rozpuštěným cukrem a jogurt a vše důkladně promícháme, aby vzniklo těsto.
Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct na 45 minut do trouby. Po upečení necháme vychladnout.
Cukr vysypeme na pánvičku a zalijeme jej pomerančovou šťávou. Zapneme si plotýnku na středně vysoký stupeň a za občasného míchání zahříváme, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 15 minut. Vznikne zredukovaná šťáva.
Korpus vyndáme z formy, ale ještě neodstraňujeme pečící papír. Korpus shora polijeme sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený koláč dáme nejlépe přes noc do lednice.
Druhý den jej potřeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými pistáciemi.Tip: Místo pistácií můžeme na posypání použít jiné ořechy (mandle, vlašské ořechy).