BRAMBOROVÝ SALÁT

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • 1 kg salátových brambor (varný typ A)
  • sůl
  • špetka celého kmínu
  • 50 g mrkve, oloupané
  • 200 g kyselých okurek + trochu láku
  • 1 větší pevné jablko
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička jemné hořčice
  • 1 kelímek Selské zakysané smetany Kunín 15 %
  • 100 g majonézy
  • čerstvě mletý pepř
  • cukr

Postup přípravy

  1. Brambory, zhruba stejné velikosti, omyjeme a dáme do hrnce s hodně osolenou vodou, přidáme trochu kmínu a uvaříme doměkka. Slijeme je a po vychladnutí oloupeme.
  2. Celou mrkev uvaříme ve vodě se špetkou cukru a soli, rovněž doměkka. Slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
  3. Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou.
  4. Studené oloupané brambory nakrájíme na kostičky, nebo je protlačíme kolečkem na brambory. Dáme je do mísy s jablkem a citronovou šťávou, přidáme nakrájenou okurku, cibuli, zakysanou smetanu a ostatní suroviny. Pořádně promícháme a dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
  5. Připravený salát přikryjeme fólií a necháme v lednici přes noc rozležet.Tip: pro lehčí verzi můžeme majonézu a zakysanou smetanu nahradit bílým smetanovým jogurtem Kunín.

Další recepty na Váš stůl

SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

MRKVOVÉ DORTÍČKY

Trasy, na kterých jsme umístili cedule