Brambory, zhruba stejné velikosti, omyjeme a dáme do hrnce s hodně osolenou vodou, přidáme trochu kmínu a uvaříme doměkka. Slijeme je a po vychladnutí oloupeme.
Celou mrkev uvaříme ve vodě se špetkou cukru a soli, rovněž doměkka. Slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou.
Studené oloupané brambory nakrájíme na kostičky, nebo je protlačíme kolečkem na brambory. Dáme je do mísy s jablkem a citronovou šťávou, přidáme nakrájenou okurku, cibuli, zakysanou smetanu a ostatní suroviny. Pořádně promícháme a dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
Připravený salát přikryjeme fólií a necháme v lednici přes noc rozležet.Tip: pro lehčí verzi můžeme majonézu a zakysanou smetanu nahradit bílým smetanovým jogurtem Kunín.