DÝŇOVÉ RIZOTO

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • velká dýně Hokaido (1 kg)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé šalvěje nebo jedna lžíce sušené
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla Kunín
  • 1 cibule
  • 2 dl bílého vína
  • 50 g parmezánu Galbani Parmigiano (nastrouhaného)
  • 50 ml smetany Kunín Šéfkuchař 15 %

Postup přípravy

  1. Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kousky velké asi 1 cm.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a zalijeme bílým vínem. Víno necháme odpařit a přidáme dýni. Nasekáme půlku svazku šalvěje a vmícháme.
  3. Vše společně krátce orestujeme a podlijeme naběračkou vývaru a smetanou. Dusíme na mírném ohni asi 15 minut. Vývarem podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří, až do chvíle, kdy je rýže al dente (na skus) a konzistence krémová.
  4. Zatímco vaříme rizoto, zbylé lístky šalvěje si opečeme nasucho dokřupava. Rizoto sundáme z plamene, vmícháme parmezán a hrudku studeného másla. Ihned podáváme. Na talířích posypeme opečenou šalvějí a parmezánem, kterého jsme si nechali trochu stranou.Tip: můžeme vyzkoušet také masovou variantu, kde do hotového rizota vmícháme orestované kostičky slaniny.

Další recepty na Váš stůl

SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

MRKVOVÉ DORTÍČKY

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Trasy, na kterých jsme umístili cedule