NÁDIVKOVÉ MUFFINY

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • 1 lžíce rostlinného oleje + na vymázání formiček
  • 100 g anglické slaniny - nakrájené na drobné kostičky
  • 200 g mladého špenátu nebo otrhaných listů mladých kopřiv
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky hrubé mořské soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 80 g cheddaru - nastrouhaného nahrubo
  • 2 středně velká prošlehaná vejce
  • 75 g Kunín másla - rozpuštěného a zchladlého
  • 250 ml Kunín podmáslí
  • malý svazek pažitky a petrželky - nasekaný
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si 12 formiček na muffiny.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kostičky slaniny dokřupava.
  3. Vyjmeme děrovanou sběračkou a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
  4. Mezitím dáme špenát (nebo kopřivy) do síta do dřezu a přelijeme vroucí vodou, aby listy zavadly. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkáme všechnu přebytečnou vodu. Špenát nasekáme nahrubo.
  5. V míse smícháme mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, kypřící prášek a většinu sýra.
  6. V jiné nádobě prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a stěrkou krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladlou slaninu, špenát, pažitku a petržel – těsto našleháme, musí zůstat nadýchané.
  7. Těsto rozdělíme do připravených formiček a posypeme zbylým sýrem.
  8. Pečeme 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhneme čistou. Muffiny vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.Tip: Pokud seženete medvědí česnek, můžeme ho použít místo špenátu či kopřiv.

Další recepty na Váš stůl

SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

MRKVOVÉ DORTÍČKY

Trasy, na kterých jsme umístili cedule